The Hampden Lane House

Designed as a cube, the new house is approximately 2,200 square feet with no unused or underutilized spaces. The flat roof provides an additional 1,100 square feet of outdoor living space with views of treetops and the downtown Bethesda skyline.

Fenestration in the ground-faced block walls, composed of varying sized rectangular and square openings, is arranged to optimize views to the green spaces while minimizing views of adjacent houses in close proximity. A series of landscape walls orchestrate the relationship between the street, required parking court, and house. Interior spaces are open and light filled with crisp detailing. Walnut flooring provides a rich base for white walls and millwork, designed in juxtaposition to the charcoal gray exterior walls.

This house represents a deliberate departure in both the thought process and the realization of current building trends in the neighborhood. Instead of building a large house with pretentious ties to the rural past, this new house is smaller with a stronger relationship to the modern, urban area that Bethesda has become. The house is intended to be more site sensitive and environmentally conscious, and to provide comfortable, efficient living spaces...”

Pictures

image one

image 2

image 3

image 4